Spor Yaralanmaları Ve Elastik Destekler

Spor Yaralanmaları Ve Elastik Destekler

 

 

Spor tıbbının prensipleri, farklı nedenlerle ortaya çıkan fakat spor yaralanmalarına benzeyen birçok kas iskelet yaralanmasının tedavisinde uygulanabilir. Örneğin, tenisçi dirseğinin nedeni çanta taşımak ya da vida çevirmek veya sıkışmış kapıyı açmaya çalışmak olabilir. Koşucu dizi, yürürken ayağı içeriye doğru aşırı şekilde dönmesiyle meydana gelebilir.

 

Yanlış antrenman metodları, vücudun belli bölümlerini diğer bölümlerine göre geren yapısal anormallikler ve kasların, tendonların ve bağların zayıflıkları spor yaralanmalarına sebep olur. Bu yaralanmaların çoğu duyarlı dokuların tekrarlayan hareket stresine maruziyeti sonucu kronik yırtılma ve aşınmalardır. Eklem ve kas yaralanmalarının en yaygın nedeni yanlış antrenman metodlarıdır. Bunlar; antrenörün idmandan sonra yeterli dinlenmeye izin vermemesi veya ağrı arttığında antrenmanı durdurmamasıdır.

 

Yapısal anormallikler kişiyi uzuvların düzensiz gerilmesine bağlı spor yaralanmalarına karşı daha duyarlı yapar. Örneğin, bacakların uzunluğu eşit değilse, uzun bacağa ait dize ve kalçaya büyük bir yük biner. Genel olarak, hareket durduğunda, ağrı kaybolur ama egzersiz aynı tempoya ulaştığı zaman tekrarlar. Kaslar, tendonlar ve bağlar, normal esnemelerinden fazla kuvvete maruz kalırlarsa yırtılırlar. Örneğin, çok zayıf oldukları için ya da yapılan egzersiz için yeterli hazırlık yapmadıklarından yaralanırlar.

 

Bazı araştırmalar kompresyon çoraplarının, taytların ve kompresyon desteklerinin, damar hemodinamikleri, arteriyel perfüzyon, derin doku oksijenasyonu ve kas osilasyonu üzerinde olumlu etkilerini tespit etmişlerdir.

 

Ayak bileği destekleri yaygın olarak spor süresince ayak bileği yaralanma riskini azaltır ve yaralanmalarda tedavi amaçlı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yapılan biyomekanik çalışmalar göstermektedir ki koruyucu diz destekleri yan darbelere karşı %20-30 oranında destek sağlamaktadır. Bu destek ön çapraz bağların iç yan bağlardan daha fazla korunmasını mümkün kılmakta ve şişliği azaltmaktadır.

 

Bir başka bilimsel çalışmada ise, vücudun baldır bölgesinde kullanılan elastik desteklerin tekrarlı sürat koşuları ve maksimum düzeyde yapılan isokinetik egzersizlerin performansında pozitif değişimler sağladığı ve ağrı hissini azaltabildiği gözlemlenmiştir.

 

Ve ayrıca elastik baldır destekleri sağladığı dinamik dereceli kompresyonla kan akış hızını artırır böylelikle daha çok oksijeni kana ulaştırır. Kan aktif kaslara ulaşarak gücü ve dayanıklılığı artırır. Elastik baldır destekleri bunların haricinde vücut sağlamlığını ve kontrolünü artırır, daha az laktik asit birikimi sağlar, vücut sıcaklığı ve nemini düzenler.

İlgili Makaleler

Footerr

Image

 

Kurumsal
Metinler
İletişim için

+90 (212) 493 02 35

info@varimed.com.tr

Image