Lenfödem Ve Hastalıklarında Kompresyon Tedavisi

Lenfödem Ve Hastalıklarında Kompresyon Tedavisi

 

 

Lenfödem, lenfin kana normal drenajını engellemesine bağlı şişkinliktir. Lenfödem nadiren doğumda aşikârdır. Daha sık olarak doğumsal (primer lenfödem) ve edinsel (sekonder lenfödem) nedenlerle yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar. Doğumsal lenfödem tüm lenfatik damarın lenf sıvısını toplayamayacak kadar az olmasından meydana gelir. Sorun, hemen her zaman bacakları nadiren kolları etkiler. Doğumsal lenfödemin kadınlarda erkeklere göre görülme olasılığı daha fazladır. Edinsel lenfödem doğumsal lenfödeme göre daha yaygındır. Tipik olarak önemli cerrahi ameliyatlardan sonra özellikle lenf nodları ve lenfatik damarların çıkarıldığı veya radyoterapiyle tahriş olan kanser ameliyatları sonrası ortaya çıkar. Örneğin, kanserli göğüsün çıkarılması ve ilişkili lenf nodlarının çıkarılması sonrası kol şişmeye eğilimli hale gelir.

 

Tekrarlayan lenf damarı iltihabına bağlı harabiyet lenfödeme neden olabilir fakat bu durum bir Tropikal parazit olan Filarya enfeksiyonu haricinde pek yaygın değildir. Edinsel lenfödemde, cilt sağlıklı görünür ama kabarık ve şişkindir. Yetersiz ven akışından kaynaklanan ödem şişkinliklerinde de olduğu gibi parmağınızla o bölgeye bastığınızda girinti düzelmez. Nadir örneklerde, şiş ekstremit aşırı büyür ve cilt çok kalın ve rijit durum alır ve fillerin derilerine benzer (elefantiyaz). Lenfödemin kesin çaresi yoktur. Hafif lenfödemi olan insanlar, medikal basınçlı kolluklar ve çoraplar giyerek şişkinliği azaltabilirler.

 

Basınç tedavisi, kolda, ayakta, bacakta ya da herhangi başka bir uzuvda oluşan lenfödem tedavisinin önemli bir parçasıdır. Basınçlı örme kumaş koldaki veya bacaktaki doku tabakalarının basıncını artırır, bölgesel lenf nodlarından lenfatik drenajı artırır. Böylelikle kolların veya bacakların tekrar şişmesini engeller ve uygulanan tedaviyi stabilize eder. Hava geçirgen, cilt dostu kumaş dereceli baskı sağlayarak basıncı aşağıdan yukarıya doğru azaltır ve fiziksel lenf akışını sağlar.

Yüksek duvar stabilitesine sahip düz örme ve yuvarlak örme kompresyonlu giysiler lenfödem ve lipödem tedavisinde kullanılır. Kompresyonlu giysiler dekonjesyondan sonra ödemin sabit kalmasına yardımcı olur. Varimed endikasyonlara göre farklı kalite ve fonksiyonel karakteristiklerde ürünler sunmaktadır.

İlgili Makaleler

Footerr

Image

 

Kurumsal
Metinler
İletişim için

+90 (212) 493 02 35

info@varimed.com.tr

Image